Gastles “voedselkwaliteit en gezondheid”

Studenten proeven wortels van löss en zandgrond.

OpdrachtgeverHAS 's-Hertogenbosch
Sector in de voedingOnderwijs
Tags

Gastles “voedselkwaliteit en gezondheid”

Tijdens de module: “minor Wereldwijde Voedsel Dialoog” heeft Vital food management een gastcollege met het thema:  “voedselkwaliteit en gezondheid” voor 3e jaarstudenten aan de HAS in den Bosch verzorgd.

De rol van Vital Food Management:

Vital Food Management heeft veel praktijk onderzoek gedaan naar kwaliteitsverschillen van verschillende producten. Ze heeft zo een eigen visie betreffende kwaliteit ontwikkelt. Deze visie heeft ze tijdens het gast college gedeeld. 

Visie van Vital food Management op “Echt gezonde kwaliteit”, de meeste bedrijven werken vanuit een gevarenanalyse de risico’s van de gevaren (chemisch, fysisch en microbiologische) worden in de processen beoordeelt en geborgd. Vital Food Management gaat een stap verder en kijkt op een preventieve en natuurlijke manier naar processen. Als er geen chemie wordt gebruikt. Zullen er ook weinig residuen aangetoond worden. Er zal een natuurlijke biodiversiteit ontstaan waardoor pathogenen micro organisme minder kans hebben om te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er een beter product met een goede “innerlijke kwaliteit”. Elke niet natuurlijke ingreep geeft stress in het systeem dat heeft effect op deze “innerlijke kwaliteit”. Om vanuit een natuurlijke manier naar processen te kijken ontstaan er producten met meer vitaliteit. De zijn weerbaarder wat een bijdrage kan leveren aan de gezondheid voor de mens.

Het resultaat:

De studenten vonden het gast college er leerzaam. Ze vonden het interessant om de visie van Vital Food Management te horen.

Reactie van aantal studenten:

  • Goed dat je jouw persoonlijke verhaal vertelde;
  • Het proeven van de wortels was heel goed en interessant en een welkome onderbreking;
  • Het was een interessant onderwerp met een ander uitleg.