Maandag 11 februari ’19 was het Wereldkankerdag, de dag waarop internationaal wordt stilgestaan bij de ziekte en degenen die eraan lijden. Helaas is de conclusie: “Het aantal kankergevallen groeit nog steeds. Ook in Nederland.” Hoe kan dat? En is er iets aan te doen? Professor Ellen Kampman geeft aan: “Na roken is overgewicht risicofactor nummer één bij veel soorten kanker.”
Leefstijl en kanker
In de afgelopen dertig jaar is het aantal kankerdiagnoses verdubbeld, meldden onderzoekers aan de vooravond van Wereldkankerdag. De oorzaken: vergrijzing, bevolkingsgroei en betere screening. Maar er is meer aan de hand, zegt Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen University. Zij onderzoekt het verband tussen leefstijl en kanker. “Het risico op kanker wordt niet alleen beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door leefstijl.”
De World Health Organization schat dat ongeveer 30 tot 50 procent van de gevallen van kanker voorkomen kan worden door gezondere keuzes te maken in onze leefstijl. Dat wil zeggen: niet roken, geen alcohol drinken, gezond eten, een gezond gewicht, verbranding door de zon voorkomen en veel bewegen. (Bron: nu.nl)
Natuurlijke voeding
Marjon Wijdeven van Vital Food Management deelt deze visie. “Ook in mijn omgeving zijn er mensen die met kanker worden geconfronteerd. Dit raakt me enorm en ik ben ontzettend dankbaar voor dat ik deze mensen op mijn manier heb mogen helpen bij de keuze van: Natuurlijke voeding met een goede “innerlijke kwaliteit”, die het lichaam zo natuurlijk mogelijk ondersteunen”.
Tot nu toe is het geen standaard werkwijze in het ziekenhuis wanneer kanker geconstateerd wordt, dat de patiënt extra uitleg ontvangt over voeding die beter voor je is. Terwijl dit al jaren bekend is. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet onderzoek en heeft al veel aanbevelingen mogen doen omtrent voeding. Zo zijn drankjes met suiker niet aan te bevelen. Is het goed om veel vezels, groente, fruit en gezonde omega 3 vetten (o.a. in vette vis) te eten.
Voor Vital Food Management een algemene gedachte gang dat gezonde voeding bijdraagt aan een goede gezondheid. “Daarom ben ik dankbaar dat dit soort conclusies vaker worden verspreid. Want dit is mijn intrinsieke motivatie. Dagelijks bijdragen aan gezondere producten beter voor de gezondheid van de mens”.